Ineke VogelEen recordaantal belangstellenden kwam af op de themabijeenkomst van Café Scarabee over vermoeidheid na kanker op 26 juni jl. Ineke Vogel, psycho-oncologisch therapeut bij De Vruchtenburg, ging nader in op het onderwerp dat door veel mensen als een handicap wordt ervaren.

Het is zo snel gezegd: “Ik ben ook weleens moe”. Iedereen is natuurlijk weleens moe, maar de vermoeidheid die mensen voelen na hun behandeling tegen kanker, is van een heel andere aard. Die vermoeidheid komt vaak plotseling, voelt als uitputting en gaat niet over met rust.

Ineke vertelde over verschillende oorzaken die aan die vermoeidheid ten grondslag liggen. Allereerst zijn er de lichamelijke en medische oorzaken, zoals de behandeling zelf, medicatie, een veranderd activiteitenpatroon en een ander eetpatroon. Dan zijn er psychische zaken die veel energie kosten, zoals angst, onzekerheid, schuldgevoel en machteloosheid. Ten derde zijn er op sociaal gebied ook allerlei veranderingen: een ander dagritme, veranderde rolpatronen, verwachtingen van anderen en de vraag om hulp.

Al deze aspecten kosten zoveel energie dat aan vermoeidheid niet meer valt te ontkomen. Er blijken echter ook factoren te zijn die de zware vermoeidheid in stand houden. Deze kunnen we volgens Ineke wel beïnvloeden. Al is daar soms hulp bij nodig van een psycho-oncologisch therapeut of oncologische fysiotherapeut. Ook een bezoek aan een inloophuis zoals Scarabee kan daarbij een steun zijn.

Het is vaak een combinatie van factoren die de vermoeidheid niet laat verdwijnen. Van de angst dat de kanker weer terugkomt tot een verstoord slaapwaak-ritme. Ineke gaf de volle zaal tips waarmee de vermoeidheid verminderd zou kunnen worden. Het draait vooral om de balans: geef niet meer energie uit dan je hebt en stel prioriteiten.

De energie die je nog hebt, is als eerste voor jezelf, daarna voor je naasten en ‘verspil’ geen energie aan mensen die verder weg van je staan. Ineke verzekerde haar toehoorders dat dat absoluut niet egoïstisch is, want anders zou je roofbouw op je lichaam en herstel plegen. En verdeel die energie dan ook nog eens goed over de hele dag en bepaal het per dag. Gebruik hiervoor de ‘sandwichmethode’: ga iets doen, neem pauze, doe weer iets, en neem weer je rust.
Ook bij de verwerking valt winst te halen. Het is belangrijk om te realiseren dat het nooit meer wordt zoals het was. Je leven is op zijn kop gezet en er is tijd voor nodig om daar mee om te gaan. Neem je laagste niveau als ijkpunt, dan is het makkelijker om te zien dat je wel bent vooruitgegaan.

Ook gaf Ineke tips over de communicatie naar anderen. Geef je grenzen aan als je bijvoorbeeld maar kort bezoek wil. Blijf je naasten vertellen hoe het met je gaat. Soms zie je er wel beter uit maar voel je je zo nog helemaal niet. Tegelijkertijd kun je selectief zijn met wat je aan anderen vertelt.

Ineke benadrukte ten slotte dat het voor iedereen een leerproces is en dat het voor iedereen ook anders is. Er is geen vast plaatje hoe snel het gaat. En vooral: niemand hoeft het alleen te doen.

Uit de vele vragen vanuit de zaal, bleek dat inderdaad iedereen er anders mee omgaat maar dat het door de meesten wel als een handicap wordt ervaren. Een gast deelde haar gedachte met de aanwezigen dat zij haar moeheid zag als wisselgeld voor het feit dat ze er nog was. Een mooie gedachte die voor de een makkelijker zal zijn dan voor de ander.

Activiteiten

kids banner

Contact

Tel: 06 5541 3824
info@inloophuisscarabee.nl
Oude Vest 17
2312 XP Leiden

th
fp
tw
 Linkedin afbeelding

Meer informatie >>

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×