foto Eveline Tromp met NellekeAls je hebt gehoord dat je niet meer beter wordt, komen er allerlei emoties om de hoek kijken. Vooral angst houdt iedereen bezig, wat heel veel energie kost. Hoe ga je om met al die emoties, hoe kun je overeind blijven?
Psycho-oncologisch therapeut Eveline Tromp gaf hierop antwoord in haar indrukwekkende lezing tijdens de jongste aflevering van Café Scarabee op maandagavond 29 mei.
Voor een zaal met betrokken luisteraars vertelde Eveline dat artsen in het verleden de angst voor de dood bij de patiënt weghielden. Maar als je had gehoord dat er uitzaaiingen waren gevonden en de kanker niet meer zou genezen, drukte de dood als een grote grijze wolk op je schouders. Later bleek dus ook dat dit juist de kwaliteit van leven benadeelde.

Via een powerpoint-presentatie gaf Eveline aan hoe we kunnen omgaan met het feit dat je zelf of een naaste niet meer beter wordt. Erkenning en begrip zijn belangrijk. Vooral begrip slaan we vaak over. Volgens Eveline komt dat mede doordat mensen langer leven met het feit dat ze niet meer beter worden (door de medische vooruitgang) en ook niet weten hoe lang ze nog te leven hebben.
Vervolgens is het belangrijk om het te aanvaarden en het verzet op te geven. Als laatste kun je jezelf of je naaste bemoedigen en vertrouwen geven.

Eveline legde de belangstellenden het twee-sporenbeleid uit. Spoor één gaat over de kwaliteit van leven: haal uit het leven wat er in zit. Spoor twee gaat over voorbereiden op het afscheid, of de kwaliteit van het afronden. Deze twee sporen kunnen naast elkaar bestaan en hebben zelfs een wisselwerking. Dit blijkt rust te geven. Eveline benadrukte dat er ook altijd plaats blijft voor “hoop”.

Omdat volgens Eveline spoor twee moeilijker is, ging ze daar dieper op in. Het is belangrijk om de balans van je leven op te maken. De ziekte staat logischerwijze in het middelpunt maar haal ook herinneringen op uit het hele leven toen je nog niet ziek was.
Onafgemaakte zaken kunnen in de weg staan van goed afscheid nemen. Ze geven onrust. Misschien is het mogelijk om vergeving te vragen als het in de weg zit.
Een andere mogelijkheid van rust is te halen uit een nieuw houvast. Mensen putten kracht uit het geloof, nieuwe kennis of vragen zich af of er leven na de dood is.

Naarmate de avond vorderde, bleken de emoties toe te nemen bij de aanwezigen. Vooral toen Eveline “de liefde” besprak. Het is waardevol om liefde over te brengen naar degenen die achterblijven, vooral als dat je kinderen zijn. Ze probeert dat te stimuleren bij haar cliënten. Niet alleen “ik hou van je” zeggen maar een kleine uiting achterlaten die bij je past. Met voorbeelden uit haar praktijk gaf Eveline aan wat ze bedoelde. Een zoon die achttien jaar na het overlijden van zijn moeder, nog steeds kracht putte uit de woorden die ze voor hem in een brief had achtergelaten. Een vrouw die voorlas uit haar lievelingsboek en het opnam op een geluidsband voor haar nog niet geboren kleinkinderen. Of de vrouw die servies beschilderde voor haar kinderen. Eigenlijk zou iedereen dit moeten doen, ook als we niet ziek zijn, want we weten nooit hoe het leven gaat.

Eveline rondde af met de woorden dat de laatste fase een waardevolle en inhoudsvolle tijd kan zijn. Als dat zo is, dan kan de persoon die gaat sterven een rustig afscheid hebben. De naasten kunnen beter verder, al zal het verdriet niet minder zijn.
Uit vragen van het publiek bleek dat het niet altijd zo ideaal hoeft te gaan. Eveline gaf aan dat je niemand kunt dwingen, maar je kunt wel zelf je verlangen uitspreken. Daar kun je nooit spijt van krijgen.

Voor wie meer wil lezen over dit onderwerp, heeft Eveline Tromp een nieuwe uitgave van haar boek uitgebracht: Als je hebt gehoord dat je niet meer beter wordt.

Activiteiten

kids banner

Contact

Tel: 06 5541 3824
info@inloophuisscarabee.nl
Oude Vest 17
2312 XP Leiden

th
fp
tw
 Linkedin afbeelding

Meer informatie >>

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×