Op de goed bezochte bijeenkomst van Café Scarabee van 1 mei jl. vertelde klinisch psychologe Maja Stulemeijer waar (ex)-kankerpatiënten tegenaan lopen tijdens of na hun behandelperiode.


Café Scarabee 1 mei 2017Herstel kost tijd, vaak meer dan je hoopt of verwacht. De structuur die je in het ziekenhuis nog had, valt weg bij thuiskomst. Als de omgeving vindt ‘dat het nu wel over is,’ ben jij nog lang niet klaar en zit je nog midden in het herstelproces.

Dit proces gaat vaak gepaard met een aantal lichamelijke ‘lange termijn gevolgen’ die in meer of mindere mate je verdere leven kunnen bepalen, waar onder botontkalking, concentratieverlies, hartklachten, slaapproblemen, verhoogde kans op trombose en longembolie, gewrichtspijnen, ongewild gewichtsverlies of juist toename.

Moeheid is een restverschijnsel  waar bijna iedereen en op elke leeftijd last van heeft. Het overvalt je op onverwachte momenten en het is heel lastig om daar mee om te gaan. Op 26 juni zal dit als thema behandeld worden bij Café Scarabee.

Ook zijn er vaak psychische klachten, o.a. angst, spanning, verdriet, somberheid, snel emotioneel, boos, snel geïrriteerd, piekeren, opleven van oud zeer.

Deze gevolgen hebben voor je werk en privéleven vaak een grote impact, maar de buitenwereld heeft hier vaak geen idee van. In de omgang met je omgeving is het heel belangrijk om helder aan te geven wat je wensen en grenzen zijn. Begrip is namelijk niet vanzelfsprekend. Daarnaast is het ook belangrijk open te staan en te luisteren naar de mensen in je omgeving.

Het spreekwoord ‘je leert je beste vrienden kennen in tijden dat je ziek bent’ is voor de aanwezigen zeer herkenbaar. Het lichtpuntje hierbij is dat je jezelf en naasten beter leert kennen. Je leert ook goed prioriteiten stellen en je ziet sneller wat of wie er wel of niet toe doet.

Uiteindelijk zal ieder weer verder moeten met een leven wat nooit meer helemaal ‘gewoon’ wordt.

 ‘Herken je grenzen, en erken je grenzen.’ En daarnaast ‘wees een beetje lief voor jezelf, en behandel jezelf zoals je je kind zou behandelen.’ Dit is een houvast wat Maja de aanwezigen wil meegeven. Want ook na/met kanker en ook met blijvende beperkingen is een zinvol leven mogelijk. 

Om wat steun hierbij te geven raadt zij twee boeken aan,  nl. ‘Beter’  van  Maarten van der Weijden en ‘ De keizer aller ziektes’  van  Siddhartha Mukherjee.

Wilt u de Powerpoint presentatie van deze avond ontvangen, stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer informatie:
www.kanker.nl
www.stichting-ook.nl/wijzer
www.devruchtenburg.nl

Activiteiten

kids banner

Contact

Tel: 06 5541 3824
info@inloophuisscarabee.nl
Oude Vest 17
2312 XP Leiden

th
fp
tw
 Linkedin afbeelding

Meer informatie >>

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×