Verslag van 6 juni

Het verslag van 6 juni

Een van de kinderen kwam binnen met een bijzonder bericht: ze gaat afscheid nemen van Scarabee Kids omdat het zo goed gaat met haar vader. Ze heeft onze club niet meer nodig. Eerst wordt er gedeeld over een medaille van judo die door iedereen wordt bewonderd. Dan praten we over Droomdag en Wensdag en wat het verschil is. Een meisje heeft meegedaan aan de kidsrun in Leiden en zich laten sponsoren voor stichting Droomdag omdat ze anderen net zo'n fijne dag gunt als ze zelf met haar familie heeft meegemaakt. Ze heeft veel geld opgehaald, wel meer dan € 600! Een van de kinderen is afwezig omdat ze vandaag de Wensdag van haar broertje gaan vervullen. Dat is nog leuker dan Scarabee Kids!

Dan gaan we met de praatstok delen: Wat helpt jou te ontspannen/relaxen of te blijven drijven? De antwoorden : als de ziekte voorbij is. als er goed nieuws is, als de chemokuur klaar is, als ik niet alleen ben. Wat zorgt ervoor dat jij een gevoel hebt dat je gaat zinken? Slecht nieuws, niemand die je helpt nare behandelingen ondergaan. Met playmobil kiezen we een poppetje die op een matras mag drijven en daarna leggen we allemaal spullen op het matras die het zwaar maken: een ziekenhuisbed, een scanapparaat, een infuuspaal, een koffer, een spuit.....  Maar ook spullen die het verlichten: een lieve dokter, muziek.....

juni 1 kopie

Daarna gaan we in een grote bak testen wat er blijft drijven of zal zinken. We proberen dat met een theezakje, een ballon, een kurk, een knijper, een papieren vlinder, een dropje, de sleutel van Scarabee, een kroonkurk, een zinkemmerjte, een munt en nog veel meer. Een aantal voorwerpen zijn anders dan we verwachten, zo blijft de papieren vlinder heel lang drijven en zie je het papier steeds meer water opnemen. Na verloop van tijd kleurt het water geel van het theezakje.

juni2

We luisteren naar een verhaal van Toon Tellegen over hoe gedachten je in beslag kunnen nemen als je eigenlijk ontspannen in een bootje dobbert. Nella leest het voor. Daarna doen we een ontspanningsoefening waarbij Pauline ons meeneemt naar het strand en we helemaal lekker languit liggen op een matje en het lijkt alsof we het zand voelen en we het zoute water proeven.

juni3

Dan is het tijd om te knutselen. De timmermaterialen op de tafel hadden bij binnenkomst al veel aandacht getrokken: hamers en tangen en hout en spijkers en schroefogen. Dat ziet er spannend uit!  Voor iedereen is er een plankje in de vorm van een boot. Met andere materialen maken de kinderen een mast met een zeil, poppetjes van kurk en doppen, een vlag, een reling, een oog voor een touw. Het is een hele klus om die lange spijkers in een plank te krijgen, met een fretboortje te boren en een zeil op maat te krijgen of vast te maken aan de mast. Natuurlijk krijgen de boten een naam of een nummer op het zeil. Tijdens het werk is het een lawaai van jewelste: het lijkt wel een timmermanswerkplaats. Limonade en drop en rozijnen gaan er gretig in op deze warme middag.

juni4

Dan mogen de bootjes eerst getest worden in de bak met water voor ze de Oude Gracht op gaan. Een behouden vaart! Tot onze schrik vallen sommige boten om omdat ze topzwaar zijn, de mast niet in het midden staat of het zeil nat en zwaar wordt. Een van de poppetjes valt van de boot, maar gelukkig heeft hij zijn zwemdiploma. Met een lang touw lopen de kinderen langs de gracht om met hun boten te varen, ze deinen op de golven van de grote motorboten die langskomen. Een van de kinderen heeft de mast er weer afgesloopt om beter te kunnen varen, de anderen halen het touw door het oog op de mast zodat ze de boot beter kunnen besturen. Tussen de waterlelies door.

Helaas moeten we ons spel stoppen omdat het tijd is voor de laatste ronde in de kring. Met een troostkaartje kiezen we uit wat ons helpt om te blijven drijven: een knuffel, een engel, een cadeau of de zon.

juni5

Van het kind dat afscheid neemt krijgen alle anderen een medaille van chocola omdat het allemaal kanjers zijn. De begeleiders krijgen chocoladehartjes. Wat een fijn afscheid. Door een aantal moeders worden er nog tips uitgewisseld over Scarabee en diverse stichtingen in de gang.