Het verslag van 6 maart

Het verslag van 6 maart

Vandaag is er een nieuw meisje bij en we maken eerst een ronde met de praatstok waarbij we vertellen wie we zijn en wie er thuis kanker heeft/had. Een van de kinderen legt uit wat we meestal doen bij Scarabee Kids. Daarna gaat de vraag rond welke behandelingen er zijn geweest bij de huisgenoot met kanker. De kinderen weten dat bijna allemaal: chemokuren/chemokaspers, operaties, bestralingen/radiorobbies, stilliggen met een PETscan, prikken, bloedtransfusies, een port-a-Cath of een Hickman aanbrengen. Heel wat medische termen komen langs. Er wordt opgemerkt welke kinderen er niet zijn en iemand weet gelukkig wat de reden is. 

maart1

Dan is het tijd voor een verhaal. We lezen het boek 'Grote boom is ziek' van Nathalie Slosse. Nella leest het voor en Anne speelt met knuffels en de boom en allerhande attributen het verhaal na. Er is een dokter, Snuiter natuurlij, schaap Bessie, een warme sjaal, een deken, een pot met stenen, chemo, onderzoeksmateriaal voor de dokter. Die arme boom verlies al zijn blaadjes. Na het boek kijken we ook nog naar 'Afscheid van Grote Boom' omdat sommigen uit onze kring afscheid hebben moeten nemen van iemand die ziek was. In dat boekje sterft Grote Boom. Snuiter is heel geliefd bij de kinderen en Grote Boom ook.

maart 2

Met gekleurde ofwel kiezelstenen mogen we om beurten een steen in een glazen potje doen en erbij vertellen wat we voor vervelende of soms ook fijne herinneringen hebben aan de periode van de ziekte. Er komen stenen voor behandelingen, overgeven, nare onderzoeken, voor prikken, maar ook voor lieve mensen, voor fijn speelgoed als een trein, voor lekkers, voor afleiding, een fijn ziekenhuisbed. Er komen heel veel stenen in de potjes en steeds kan iemand weer iets bedenken.

maart 3

We gaan aan tafel iets drinken, wat lekkers eten en knutselen. Nella legt uit hoe we een egel, Snuiter, kunnen maken van klei. Voor iedereen is er een stuk klei. We vormen allemaal een bolletje of een platte egel die op zijn pootjes staat, we maken een snuitje, en met prikkers maken we de stekels van de egel. Van rozijnen de ogen. Als alle egels klaar zijn hebben we trek in banaan en appel. Sommige kinderen schrijven de naam van de egel op een briefje, of de wens van egel, of de droom van egel. Er zijn egels met een hele lange snuit, zoals van een olifant, egels die overeind lijken te staan, egels met heel veel stekels. En ze zijn toch familie van elkaar. Natuurlijk gaan ze op de foto ook om Grote Boom heen.

maart 4

Dan is er tijd om met Grote Boom, Snuiter, de dokter en de doktersspullen te spelen. De knuffels die er zijn worden flink geprikt, besmeerd en in verband gerold. Ook Grote Boom moet er weer ana geloven. Gelukkig mag hij wel zijn warme sjaals om zijn koude hoofd houden. Andere kinderen zijn vooral bezig met de gekleurde steentjes in bakjes doen of op prachtige rijen leggen.

maart 5

Aan het eind is er nog tijd voor een gezamenlijk potje Jenga in de kring. Als je er een steen uithaalt waar een gekleurde sticker op zit correspondeert deze met een vragenkaartje. Er zijn vragen over wat er stom was aan de ziekte: behandelingen, chemo, overgeven, in het ziekenhuis moeten zijn. Wat je verbaasde over de ziekte: dat je van chemo - die je beter moet maken - eerst heel ziek wordt, Wat je nog over de ziekte zou willen weten.  De vragenkaartjes komen uit het spel 'Samen krachtig op pad' 

Uiteindelijk halen we de moeders op die in de huiskamer praten zodat ze onze Snuiters kunnen bewonderen.