Het verslag van 6 februari

Het verslag van 6 februari

Met de praatstok gaat de vraag rond waar je bang voor bent als het om kanker gaat.  Dat is een heleboel: bang dat iemand die ziek is dood gaat, bang dat kanker terugkomt als je er vanaf bent, bang dat je het zelf kan krijgen als iemand in je familie het heeft, bang dat iets wat je voelt of hebt kanker is, bang voor behandelingen die vervelend zijn. Het delen zelf lucht al op. Dan praten de kinderen met en zonder praatstok verder over hoe het nu thuis is en wat er veranderd is in de situatie: behandelingen die voor even klaar zijn, verandering van ziekenhuis of verblijfplek, zichtbare veranderingen door de behandeling aan de huid of aan het haar. Zo fijn dat de kinderen zich vrij voelen dit te delen en het kwijt te kunnen. We hebben een lange kring deze middag.

febr1

Met behulp van een tol van een oude cd op een knikker bekijken we het piekeren in ons hoofd: Soms draaien je gedachten maar door en kun je niet meer helder denken. Dan draait de tol in alle kleuren maar zie je niet meer wat er op de tol staat. Zo doen we dat ook met een glas thee. Als de thee vol blaadjes zit is hij troebel en kan je niet helder door het glas zien. Als je wacht tot het water stil staat dan zakken de blaadjes naar de bodem en wordt de thee helder. Dat gebeurt soms ook met onze gedachten. Als we tot rust komen in de slaap of als we even niet piekeren maar lekker buiten spelen bijvoorbeeld. Bange gedachten zorgen soms voor nieuwe of meer bange gedachten. Het gaat maar door.

febr2

We lezen het boek van Bang Mannetje die naar de Toverboom moet en daarbij in het Wilde Woeste Woud allemaal enge wezens ontmoet. Hij blijkt helemaal niet zo'n Bang Mannetje door dat gewoon maar te gaan doen en te merken dat sommige wezens niet zo eng zijn als ze er uit zien of zoals ze klinken. Aan het eind benoemt de Toverboom hem tot een Best Wel Dapper Mannetje. Het is een grappig boek met veel herkenning voor de kinderen. 

febr3

Aan tafel gaan we Beyblades maken. Geen echte natuurlijk, maar de kinderen zijn meteen enthousiast. Ze mogen kiezen of ze op een kartonnen cirkel of op een cd met papier een tol willen maken. Bij de kartonnen cirkel is een prikker het draaipunt en bij de cd een knikker. Je kan er op tekenen met stift maar ook van alles op plakken. Anne heeft veel mooie dingen meegenomen: glittersteentjes, zilveren kronen, paarse sterren, kippen, bloemen, harten etc. Op de grond liggen plastic platen om je tol uit te proberen. Er wordt van alles bedacht voor op de tol: streepjes, figuren, vormpjes, cirkels. Het is bijzonder om te zien hoe de kleuren veranderen, wat voor effect de keuze heeft bij het draaien. De cd's met een knikker draaien heel lang en de kartonnen op de prikker zijn lastiger aan het draaien te krijgen. We bewonderen elkaars tol en mogen ze allemaal uitproberen. We maken er zelfs een klein filmpje van. Er is haast geen tijd voor spekjes en dropjes omdat veel kinderen nog een tweede tol willen maken.

febr4

Voor wie niet zo lang met de tollen wil spelen staat er een bak met Clicks klaar waar je mee mag bouwen. Er wordt eerst een kerktoren gebouwd die later veranderd in een trein. Ook is er Dokter Bibber dat door een paar kinderen wordt gespeeld. Als je dokter bent moet je hele vreemde voorwerpen uit het lichaam van de patient halen. Als de zoemer gaat en het lampje brandt ben je af en mag de volgende.

febr5

In de kring delen we op het einde nog met een kaartje uit het spel 'Samen krachtig op pad' waar we bang van worden of zijn: de afbeeldingen gaan over het ziekenhuis; een operatiekamer, prikken, bakjes die gebruikt worden bij prikken, een scanapparaat. Er is veel eng in het ziekenhuis. Je mag een afbeelding of een vragenkaartje kiezen.

We halen de moeders op die in in de huiskamer hebben zitten kletsen zodat ze onze tollen kunnen bewonderen. Voor wie wil is er een mooie ballon.